Omstartslån er et begrep som ser ut til å bli mer og mer populært i Norge. Stadig vekk viser nye TV-reklamer hvordan folk kan bruke denne lånetypen for å starte på nytt. Men hva er egentlig et omstartslån? Og hvem er det som vil få mest nytte av å ta opp et? Disse spørsmålene gir vi svar på nå.
Hva er et omstartslån?
Et omstartslån er et refinansieringslån som tas opp med sikkerhet i bolig. Til tross for de ulike begrepene som brukes for denne type lån, så er det ikke noen praktiske forskjeller mellom vanlig et vanlig refinansieringslån og et omstartslån. Begge har som mål å konsolidere gjeld på en måte som gjør det lettere å håndtere og nedbetale den.
Det blir lettere å håndtere den fordi man samler all gjelden – enten det er kredittkort, dyre forbrukslån, eller andre smålån – inn i ett nytt lån. Og det blir lettere å nedbetale gjelden fordi man ofte kan klare å avtale en lavere rente på det nye lånet enn man samlet hadde på lånene fra før.
Noe som er unikt med omstartslån, er at de gjør at du kan ta opp lån, selv om du har høy gjeld, eller sliter med betalingsanmerkninger eller inkassokrav. Dette er fordi noen banker har spesialisert seg på å takle risikoen som du da medfører som lånetaker, i tillegg til at du stiller med sikkerhet i bolig, som nevnt ovenfor – da har bankene alltids en måte å få tilbake pengene på hvis noe skulle gå galt, eller du ikke skulle være stand til å betjene lånet.
Hvem passer et omstartslån for?
Omstartslån passer for de som sliter med høy gjeld, og som derfor ikke klarer å betale tilbake pengene som de har lånt. Det kan være snakk om noen titusener i lån, eller det kan være snakk om hundretusener, eller til og med millioner av kroner i gjeld. En annen situasjon hvor omstartslån kan være passende, er når man har høy gjeld og betalingsanmerkninger som gjør at man ikke kan ta opp forbrukslån. De som likevel vil få mest nytte ut av et omstartslån, er de som føler at de har nådd bunn, og som ønsker å få seg en ny start ved å ta kontroll over sin egen økonomi.
Nye begynnelser er alltid spennende, og de er alltid mulige. Det viktige er ikke hvor lenge man har hatt gjeldsproblemer, eller hvor lavt man har sunket. Det viktige er at man tar et valg om å rydde opp i økonomien. Hvis man gjør det – om det er gjennom omstartslån eller en annen løsning – så vil det raskt vise seg at det faktisk er mulig å komme seg på beina igjen.